Ti si življenja mojga magistrale

Povzetek prireditve bo na sporedu TV Vaš kanal še:

  • v četrtek, 20. 2., ob 19. uri,
  • v petek, 21. .2., ob 9.30 in
  • v soboto, 22. 2., ob 14. uri.

Drugi o nas:

Dolenjski list.si
TV Vaš kanal 

Ob letošnjem kulturnem prazniku je Osnovna šola Šentjernej v sodelovanju z Občino Šentjernej pripravila osrednjo občinsko slovesnost z naslovom Ti si življenja mojga magistrale. Rdeča nit prireditve je bila Prešernova poezija. Učencem, ki so bili uspešni na kulturnem področju, so na proslavi podelili priznanja in plakete SLAVČEK.

Na večerni prireditvi so zbrane nagovorili v. d. ravnateljice Nina Šalamon, podžupan Občine Šentjernej Janez Selak ter igralec Pavle Ravnohrib. Ta je v svojem nagovoru izpostavil pomen družine za zdravo družbo, izrazil je veselje nad tem, da se toliko mladih zanima za kulturo, ter poudaril, da France Prešeren ni samo pesnik, temveč je tisti, ki je iz našega jezika – jezika hlapcev in dekel – ustvaril jezik, v katerem se lahko izraža visoka poezija.

Janez Selak je poudaril pomen kulturne dediščine, v. d. ravnateljice Nina Šalamon pa je dejala, da je biti umetnik poslanstvo, omenila je tudi, da je na šoli veliko mentorjev, ki z mladimi predano delajo na različnih področjih umetnostih.

Na odru so nastopili učenci iz matične in podružnične šole ter gostje, ki so na različne načine interpretirali Povodnega moža, Turjaško Rozamundo, Uvod h Krstu pri Savici in Sonetni venec. Preplet igre, plesa, glasbe, recitacij in deklamacij so dopolnjevali odlomki iz Prešernovih pisem.

Med umetniškim podajanjem Povodnega mož smo na odru videli lutki Urško in Povodnega moža, s čimer smo se spomnili učiteljice in lutkarice Vlaste Tavčar in tradicije lutkarstva, Oda radosti, ki je bila v zaključku prireditve, pa nas je spomnila na Ludwiga van Beethovna, katerega 250-letnico rojstva letos praznujemo.

Na proslavi so podelili plakete in priznanja SLAVČEK za dosežene uspehe na področju umetnosti. Najvišje priznanje – plaketo SLAVČEK je za svoje uspehe na domačih in mednarodnih odrih prejel Mladinski pevski zbor Osnovne šole Šentjernej pod mentorstvom Silvije Švelc, skupina recitatorjev pa je za svoje interpretiranje poezije prejela skupinsko priznanje SLAVČEK. Ti učenci so: Ula Bartol Pavšelj, Ana Hosta, Eva Luštek, Nika Škufca Kalin, Manca Judež, Nina Kovačič, Žak Nanger, Neža Rangus, Nika Šinkec, Taja Falkner in Aleksander Pucelj. Njihova mentorica je Barbara Kukman.

Priznanja SLAVČEK je prejelo tudi več posameznikov.

Za dosežke na folklornem področju je prejel priznanje SLAVČEK Jan Žagar. Njegova mentorica je Maja Miklavž Sintič.

Pod budnim mentorskim očesom Lucije Kuntarič pa so ustvarjali dobitniki priznanj SLAVČEK za dosežke na gledališčem in recitatorskem področju Ula Bartol Pavšelj, Ana Hosta, Nika Škufca Kalin, Eva Luštek, Manca Judež, Špela Colnar, Klaudija Mencin, Laura Hudoklin, Nina Kerin, Peter Martinčič in Bor Jerele.

Tokratno prireditev so oblikovale mentorice Silvija Švelc, Maja Miklavž Sintič, Katja Hodnik, Mojca Kruh, Urška Klemenčič in Lucija Kuntarič ter zunanja sodelavka Dušanka Požgaj, ki so z nastopajočimi učenci oblikovale bogat kulturni dogodek.