V torek, 7. maja, smo imeli učenci 7. razreda tehniški dan. Ob 8.00 uri smo se odpravili proti Tehniškem muzeju Slovenija v Bistro. Ko smo prišli, smo najprej malicali. Potem smo si v muzeju ogledali zbirke starih avtomobilov, koles, motorjev, Titova vozila in pogone za pridobivanje energije. Zelo zanimivi so se nam zdeli poskusi Nikole Tesle, najbolj pa nas je pritegnila Faradayeva kletka. Vodič je pozval tri učence, da so šli vanjo. Vsi smo se ustrašili, ko je vanjo »udarila strela« in povzročila glasen prasketajoč pok, vendar se njim ni nič zgodilo. Vodič nam je povedal, da smo v njej popolnoma varni. Izvedeli smo tudi veliko o življenju Nikole Tesla in o njegovih številni izumih, ki nam danes lajšajo življenje.

Po ogledu Tehniškega muzeja Slovenije pa je bil čas za kosilo. Odšli smo v gostilno Godec. Tam smo jedli dunajski zrezek, pire krompir in sladoled. Ko smo pojedli, smo imeli še malo časa za druženje s prijatelji, nato pa smo se odpravili proti barju na Ig.
V Morostigu – hiši narave in kolišč so nas lepo sprejeli. Predstavili so nam življenje koliščarjev ter bogastvo arheoloških najdb. Potem smo prehodili pot, ki nas je vodila do kolišč, in si jih ogledali tudi od znotraj. Videli smo kolišča lončarja, lovca in tkalca v bakreni dobi.

Po že dolgem dnevu smo se utrujeni počasi odpravili proti domu. Preživeli smo čudovit dan in se veliko novega naučili. Bili smo res zadovoljni.

 

Za zaključek pa še zanimiv rek Nikole Tesle:

»Človek mora biti razumen, da jasno razmišlja, lahko pa razmišlja globoko in je precej nor.«

Tia Turk in Tjaša Lokovšek, 7. d