V počastitev slovenskega kulturnega praznika OŠ Šentjernej in občina že tradicionalno pripravita slavnostno akademijo, ki je tokrat ponovno potekala v živo, na odru Kulturnega centra Primoža Trubarja. Na prireditvi, ki jo je režirala Lucija Kuntarič, so bila podeljena priznanja slavček, nastopili so učenci in učenke šole ter domačini, ki soustvarjajo kulturno doganje v občini. Zapela sta MPZ OŠ Šentjernej pod taktirko Silvije Švelc in otroški pevski zbor podružnične šole Orehovica, ki ga vodi Mojca Kruh. Bort Ross, Rado Krštinc in Davor Vovko so zapeli s skupino Nomadi. Na violini je nastopila Mirjam Šolar, ki jo je z violončelom spremljal Peter Kaiser. Mladinska gledališka skupina DiLeo nas je popeljala v razmišljanje z odlomki iz Malega princa. Recitatorke so umetniško interpretirale pesem Ivana Minattija Nekoga moraš imeti rad. Mladi ustvarjalci so se tako v velikem slogu vrnili na odrske deske. Prireditev je povezovala voditeljica Petra Rep Bunetić.

Slavnostni govornik je bil pisatelj, filmski in gledališki režiser ter scenarist Nejc Gazvoda, ki se je z veseljem odzval šentjernejskemu vabilu in prišel k mladim, ki so gonilo naše družbe.

Bili pa so tudi osrednja nit v Gazvodovem govoru. Poudaril je, da je bilo mladim veliko odvzetega v zadnjih dveh letih in tega ne bodo dobili nazaj. Treba jim bo povrniti na en drug način. Povedal je, da je mladost najbolj neponovljivo in zanimivo življenjsko obdobje, zato je v družbi prisotno univerzalno hrepenenje po njej. Zaradi številnih epidemioloških ukrepov so odpadle valete, maturantski plesi, začetki študija, niso se mogle roditi prve ljubezni, razočaranja, naključna srečanja in dolga druženja.

Pozval nas je, da se moramo kot družba prenehati pretvarjati, da so otroci trdoživi in da se jim ne bo poznalo. Nehati se moramo pretvarjati, da je učenje na daljavo normalno, da niso bili zadnji dve leti odrinjeni na stran. Želi si, da se v javnem diskurzu nikoli več ne zanemari mladih in zato morajo poskrbeti tudi tisti manj mladi in starejši.

Zbrane je v nadaljevanju nagovoril tudi šentjernejski župan Jože Simončič, ki je spomnil, da nas umetnost nagovarja, da ni bistvo življenja v presežku imetja, temveč je v kakovosti življenja. Poudaril je tudi kulturo dialoga v današnjem svetu, za kar se moramo truditi vsi. »Kulturo sam razumem kot sončno stran, ki daje materialnemu in duhovnemu življenju bistvo in okus, ju usklajuje in povezuje,« je dejal župan

Kljub negotovim razmeram pa so šentjernejski slavčki vseeno našli način, kako se izraziti. Nastala so številna likovna in literarna dela, folklorniki so zaplesati na prostem, pevski zbor je kljub maskam povezal glasove v celoto. Umetniška beseda je tako našla svoj prostor do odra. Osnovna šola Šentjernej je ponosna, da je bilo tudi letos veliko prejemnikov priznanj slavček.

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti je šoli podelil naziv kulturna šola za obdobje od leta 2021 do 2025. Vodja novomeške izpostave sklada Klavdija Kotar je izrekla čestitke učencem, učiteljem in vodstvu šole. Plaketo je iz njenih rok prevzel ravnatelj Aljoša Šip, ki je dejal, da je priznanje še ena zaveza več, da kultura ostane eden od močnih stebrov šolskega vsakdana na OŠ Šentjernej.

Naj naš slavček še dolgo leti in daleč ponese glas o šentjernejskih kulturnikih.

MEDIJSKI ODZIVI: https://m.youtube.com/watch?v=ePDFdqO2GuU

https://www.dolenjskilist.si/2022/02/07/257785/novice/dolenjska/Najlepse_darilo_za_kulturni_praznik_naziv__kulturna_sola/

https://www.dolenjskilist.si/2022/02/05/257780/novice/dolenjska/FOTO_Sentjernejskim_Slavckom_cestital_Nejc_Gazvoda/

Zapisala: Kaja Cvelbar