Na OŠ Šentjernej bomo že tradicionalno izvedli projekt Teden pisanja z roko (22. do 26. januar).

Letošnja osrednja tema je Zapisi časa o nas.

Naš spomin je neverjeten. Prvih nekaj let življenja se ne spomnimo dobro in vsi prvi spomini iz otroštva vključujejo delec domišljijskega. A zelo dobro se spomnimo, kaj smo počeli danes in s kom smo se srečali in o čem smo govorili.

Kako bi srečevanja, prijateljstva, zanimanja, načrte za prihodnost … lahko shranili za vse večne čase?

Najbolje je, da si vzamemo nekaj časa in se opišemo. Vse o nas, o današnjih nas. Kdo sem? Všeč sem si, ker … Kaj me veseli? S kom se rad družim, kaj imamo skupnega? Kdo je moj najboljši prijatelj? Zakaj? Kaj najraje počnem v prostem času, katera zvrst športa mi je všeč? Kakšno glasbo poslušam, katero knjigo sem nazadnje prebral? Na kaj sem ponosen? Za kaj sem hvaležen? Kateri predmet mi je v šoli najljubši? O čem sanjarim, kaj me navdihuje? Kaj najraje jem, kaj najboljše skuham? Katero barvo imam najraje? Po čem si boš zapomnil leto 2023? Kako si praznoval zadnji rojstni dan? Koliko stane vstopnica za kino in koliko kepica sladoleda? Kam si želim potovati? Kdo so moji sošolci in sošolke? Kako si predstavljam prihodnost? Kaj je moj sanjski poklic?

Predlagamo, da izbereš snop listov ali zvežčič, kamor lahko tudi rišeš in lepiš, predvsem pa veliko PIŠEŠ. Čez čas bo ta zapis neprecenljiv. Bodi ustvarjalen in ustvari spomin za prihodnost. Zvežčič lahko posodiš prijatelju/prijateljici in tudi on/ona naj v njem ustvari zapis/risbo/kolaž. Prilepi vstopnico za tvoj najljubši koncert, fotografijo simpatije, najljubše igralce ali igralca, ovoj najljubšega bonbona …

Zvežčič ali liste dobro shrani, za takrat, ko boš nekaj let starejši. Opremi ga z datumov, to bo čez nekaj let zelo vreden podatek. Verjamemo, da boš vesel, da si v januarju 2024 zapisal vse o sebi v današnjem času. Vsi se spreminjamo, in z branjem svojega zapisa in zapisov prijateljev bodo spomini oživeli, slike in risbe te bodo vrnile v spomine na leto 2024.

Učence bomo spodbujali k pisanju z roko, da si bodo za zapise vzeli čas. Pazili bomo na čitljivost pisave in pravopis. Dokazali bomo, da znamo še vedno pisati z roko in ne samo tipkati.

Komaj čakamo, da vam pokažemo, kaj vse bomo napisali in ustvarili.

Kaja Cvelbar, koordinatorica projekta