V petek, 20. 5. 2022, smo imeli devetošolci tehniški dan. Odpravili smo se v Celje, kjer smo obiskali Tehnopark Celje, Pokrajinski muzej Celje in Arheološko razstavišče Celeia – mesto pod mestom.

Zjutraj smo se zbrali na avtobusni postaji in se z avtobusom odpeljali v Celje. Ko smo prispeli, smo se najprej odpravili v Tehnopark. Tam smo preizkušali  zanimive eksperimente z različnih področij, kot so fizika, kemija, biologija idr., in sicer: z uporabo VR očal smo med hojo po deski lovili ravnotežje in pilotirali letalo, se vozili z invalidskih vozičkom po težavnem terenu, delali ogromne milne mehurčke, opazovali lomljenje svetlobe preko različnih leč, v planetariju pa izvedeli vse podrobnosti o planetih našega osončja in še veliko drugega.

Ko smo končali z raziskovanjem Tehnoparka, smo se odpravili v Pokrajinski muzej Celje. Preden smo vstopili, smo imeli nekaj minut časa, da smo lahko pomalicali, nato pa smo se razdelili v dve skupini. Prva skupina si je najprej  ogledala arheološke ostanke Celeje oz. Celja iz obdobja, ko so na tem območju živeli Rimljani. Videli smo ostanke rimske ceste, talno gretje, imenovano hipokavst, peč, del strehe, mozaik, temelje hiš in kipec ženske podobe brez glave v realni velikosti. Medtem si je druga skupina ogledala dediščino Celjskih grofov, nato smo se zamenjali. Ob ogledu razstave grofov Celjskih smo izvedeli veliko zgodb o posameznih članih celjske družine in o njihovem velikem vplivu v takratnem času. Na koncu smo lahko v posebni sobi videli tudi približno 10 moških, ženskih in otroških lobanj, ki so pripadale Celjskim grofom. Te so v muzej prenesli iz njihove skupne grobnice v Marijini cerkvi. Po končanem ogledu smo si lahko v bližnji prodajalni kupili različne spominke o zgodovini Celja.

Na poti proti avtobusu smo si lahko privoščili še sladoled, nato pa smo se odpeljali nazaj domov. Tako se je končal lep in zelo zanimiv tehniški dan.

                                                                                                                         Zoja Špilar