V petek, 15. 9. 2023, smo se šestošolci odpravili na tehniški dan v Deželo kozolcev v Šentrupert. Pot ni bila dolga, saj smo hitro prispeli na želeni cilj.
Razdelili smo se v dve skupini. S toplim sprejetjem vodnic je dan kmalu postal zanimiv. Vodnica nam je povedala, koliko muzejskih eksponatov – kozolcev imajo razstavljenih. Razložila nam je, kako so nastala imena kozolcev, iz katerih vrst lesa so izdelani in da predstavljajo kulturno dediščino Slovenije. Tako smo spoznali različne vrste kozolcev – od enojnih, dvojnih nizkih kozolcev, kozolce na rigelj, kozolce toplarje in mnoge druge. Sledila je malica.
Po končanem ogledu smo reševali delovne liste o poznavanju kozolcev.
Nato smo se razdelili v tri skupine. Čakale so nas delavnice oziroma kmečke igre, kot so ličkanje koruze, vdevanje koruze v kozolec, tekmovali pa smo z metanjem vreč v tarče, ki so bile napolnjene z žitom.
Na koncu nas je vodnica za sodelovanje in za delo nagradila z lizikami, ki smo se jih zelo razveselili. Vsi nasmejani, zadovoljni ter polni lepih vtisov in novih znanj smo se utrujeni odpravili domov.

Zapisala: Ana Žaren, Rok Sintič, 6. b