V četrtek, 10. 9. 2020, smo se učenci 6. razredov odpeljali v Šentrupert, v Deželo kozolcev. Ob 8.20 uri smo se zbrali na avtobusni postaji in vzeli malico. Potem smo se odpeljali proti Šentrupertu in si med vožnjo skozi okno avtobusa ogledovali okolico.

Ko smo prispeli, smo se najprej seznanili z navodili in se razdelili v dve skupini. Potem smo odšli na ogled muzeja na prostem. Med ogledom so nam kustosi povedali veliko o kozolcih in njihovem nastanku. Bilo je zelo zanimivo. Ko smo končali z ogledom, smo dobili učne liste z različnimi nalogami, povezanimi s kozolci, ki smo jih hitro in pridno reševali. Za reševanje učnega lista smo imeli dvajset minut. Ko je čas potekel, smo odšli na malico.

Ko smo jo pojedli, smo se razdelili po razredih in odšli na delavnice. Pri prvi delavnici smo najprej zlagali seno na kozolec, nato smo se igrali slepe miši. Ta delavnica nama je bila najbolj všeč. Pri naslednji delavnici smo spoznavali, kaj dela kustos, pri zadnji pa smo risali kozolce.

Po lepem dnevu smo se vrnili na avtobus in se odpeljali proti Šentjerneju. Imeli sva se lepo, saj je bil dan zanimiv. Naučili sva se veliko novega o kozolcih.

Kiara Dvojmoč in Zala Kalin, 6. b