Končno je nastopil težko pričakovani 24. junij, ko smo se učenci in učitelji poslovili od nenavadnega šolskega leta 2019/20, ki je pred nas postavljalo številne izzive ter nas presenečalo in preizkušalo na vseh področjih. Učenci so se na zadnji šolski dan družili s svojimi razredniki, ki so jim razdelili spričevala, nagrade in priznanja. Najboljše učence od 1. do 9. razreda, ki so bili tekom šolskega leta še posebej uspešni na različnih tekmovanjih in so svoje dosežke okronali s številnimi priznanji, je ravnatelj Osnovne šole Šentjernej Aljoša Šip obiskal v razredu ter jim podelil nagrade učiteljskega zbora in priznanja šolske skupnosti. Na šolskem igrišču so učitelji športa razglasili tudi najboljše športnike in športne razrede od 6. do 8. razreda ter jim podelili zaslužene medalje.

Od šolskega leta smo se poslovili tudi s kulturno prireditvijo, ki smo jo posneli v obliki filma. Po slovenski himni je učence, učitelje in druge strokovne delavce s svojim nagovorom pozdravil ravnatelj Aljoša Šip. V njem je spregovoril o najpomembnejših dogodkih in mejnikih, ki so prispevali k uresničitvi naše ideje o samostojni državi.

V kulturnem programu so učenci 6. razreda z recitacijami v nas prebudili ljubezen do našega domačega okolja in domovine ter počastili spomin na osamosvojitev Slovenije pred 29 leti. Vmes smo si ogledali odlomek iz lanskega koncerta ob dnevu Zemlje, v katerem sta se s plesom, lepimi mislimi in pesmijo na temo Trdinovega Cvetnika na Gorjancih predstavila Otroška folklorna skupina Šentlora ter Orffova skupina iz Orehovice. Člani Malih kulturnikov, otroškega pevskega zbora in Orffove skupine iz Orehovice pa so nam s pesmijo, recitacijami in lutkami zaigrali prizor iz Prešernovega Povodnega moža, ki smo ga lahko videli na letošnji prireditvi ob kulturnem prazniku. V nadaljevanju smo pošteno razgibali svoje prste s telesno glasbo (body music) Bim bam bum v izvedbi osmošolcev, ki obiskujejo izbirni predmet glasbeni projekt.

Ob melodiji iz filma Poletje v školjki smo ob besedah učenk Nine iz 3. razreda ter Marjete in Lane iz 4. razreda stopili korak bližje počitnicam, v katere so nas s svojo igrivostjo, otroškim smehom in neizmernim veseljem odpeljali učenci 3. b razreda, ki so si na šolskem igrišču pripravili pravo zabavo z vodnimi balončki. Prireditev smo zaključili s plesnimi gibi tretješolk, ki obiskujejo krožek Plesna zabava. Zaplesale so ob pesmi Nine Pušlar Svet je tvoj in se ob zaključku plesne točke od nas poslovile z nasmejanimi balončki, ki so prekrili šolsko igrišče.

Zapisala:
Aleksandra Ivanšek, knjižničarka