V Kulturnem centru Primoža Trubarja je na ogled razstava likovnih del učencev Osnovne šole Šentjernej z naslovom Življenje v barvah

Razstavlja 119 učencev predmetne stopnje, ki so likovno ustvarjali pri pouku likovne umetnosti in pri izbirnem predmetu likovno snovanje pod mentorstvom učiteljice Darje Kovačič.

Spremljevalni program k odprtju razstave so pripravili učenci recitacijskega krožka z mentorico Barbko Kukman, pevci mladinskega pevskega zbora pod vodstvom Silvije Švelc in mladi glasbeniki, ki obiskujejo glasbeno šolo Marjana Kozine Novo mesto.

Gostja večera je bila gospa Mojca Lampe Kajtna, magistrica likovne umetnosti in akademska slikarka, ki je obiskovalcem spregovorila o  svojih strokovnih opažanjih in izrazila misli, ki so se ji porodile ob ogledu. Poudarila je, da ustvarjanje pomeni razvijanje mišljenja, zmožnost reševanja različnih problemov na različne načine. Torej odprt um, kjer so vse poti možne in nobena ovira ni prevelika.

Povedala je, kako lep in barvit je svet otroške ustvarjalnosti. Kako žarijo mavrični prepleti mladih rok, ki bodo gradile in ustvarjale našo prihodnost. Kakšna ljubezen in pozornost veje z risb živali. Kako polni so trenutki, ko se veselimo majhnih, vsakdanjih reči, kot je peka kruha, igra z vrstniki ali družinski piknik. Črte in ploskve, ki prikazujejo stare vedute, arkade, vodnjake in mline, nam sporočajo zgodbe naše preteklosti. Domišljija nas popelje v abstraktni svet oblik, kjer se liki in oblike prepletajo in sporočajo doživljanje videnega na popolnoma svojstven, individualen način.

Spregovorila je tudi podravnateljica šole, gospa Tadeja Strmole, ki je razstavo uradno odprla in povabila k ogledu. V svojem nagovoru je povedala, da nas učenci s svojo domišljijo in ustvarjalnostjo vedno znova presenečajo. Njihove enostavne in spontane likovne rešitve pa so iskrene in zato nikoli dolgočasne. Vedno pa zrcalijo življenje – življenje v barvah.

Darja Kovačič in Barbka Kukman